קמתם בבוקר, הסתכלתם במראה ושמתם לב לשינוי קטן, לא מהותי אך מאוד הפריע לכם בעין. הדבר הראשון ששמתם לב אליו היה החיוך שלכם. הוא כבר לא לבן כמו פעם. אפילו ישנה שן אחת שנצבעה בחלקה בשחור. אם המצב המתואר מוכר לכם כנראה שיש לכם התחלה של ריקבון. האם אפשר להיפטר משיניים רקובות? איך בכלל נוצר מצב שלפתע הן מופיעות? איך מזהים מצב של ריקבון בחלל הפה? כל מה שצריך לדעת בנושא:
גורמים עיקריים לתחלואה וריקבון הפה
מחלות שיניים והזנחה ממושכת הם הגורמים העיקריים למצב של שיניים רקובות. אך לא רק. ישנם עוד גורמים שאם נדע לזהות אותם נוכל להפחית את הסיכויים לפתח ריקבון בשיניים. כשאנחנו מתעצלים לשמור על שגרת צחצוח שיניים שמונה לפחות פעמיים ביום, בבוקר ובערב בתופת של צחצוח לא נכון של השיניים, אנחנו בעצם מעלים אוטומטית את הסיכוי שיהיו לנו שיניים רקובות ולמחלות שיניים שונות. כמובן שגם דחיית טיפול בזמן והזנחה ממושכת של בעיות מיניאטוריות שמפריעות לנו אך לא בראש סדר העדיפויות שלנו גם יגרמו לתחילת תהליך של ריקבון.
תזונה עשירה בסוכרים מהווה מצע עשיר לחיידקים בפה אשר גורמים לבעיות שיניים מגוונות. נציין גם כי לגנטיקה שקיבלנו מהורינו גם משפיעה רבות על הסיכוי שלנו לפתח שלל בעיות שיניים.
מהן ההשלכות של ריקבון בחלל הפה
שיניים רקובות הן לא בעלות מראה נעים במיוחד ולא אסתטי בפרט,מהסיבה שהריקבון גורם למראה שחור. מראה זה גורם לסובלים מהן לחייך ולחשוף שיניים פחות מאדם ממוצע. נוסף על כך נמצא כי זה מוריד את הביטחון והדימוי העצמי באחוזים ניכרים. מבחינה בריאותית, שיניים רקובות פוגעות בתפקוד השוטף של השגרה כיוון שהן מהוות מקור לכאב עז וחד.
היכולת לאכול ולהנות מהמזון נפגעת באופן משמעותי. מתפתחת רגישות ברמה גבוהה מאוד לחשיפה לטמפרטורות חמות וקרות במגע עם שיניים רקובות. רגישות השן נעשית גבוה מאוד וזה יכול להעיד על מצב של מחלת שיניים כמו עששת בשן או חור חשוף שצריך לטפל בו. לכן כדאי להגיע בהדם לקבל טיפול רפואי מתאים.
האם יש דרכים לטפל במצב של שיניים רקובות?
ניתן לטפל בשיניים רקובות במספר דרכים אך כל דרך טיפול תלויה ברמת הנזק שיש לשן. במידה ומחלת העששת הורסת את החלק החיצוני של השן, ניתן לטפל באמצעות סתימה פשוטה. אך אם העששת חדרה לחלק הפנימי שנקרא מוך השן, יש לטפל באמצעות טיפול שורש.
אם המצב הוא החמיר ולא הספקנו לטפל בו בהתחלה. הגענו לרופא ועברנו צילום רנטגן ואבחון של הרופא, הטיפול שימליץ עליו הרופא יהיה עקירת השן הבעייתית. לבסוף, אם הגענו לרופא והוא ערך מספר בדיקות פיזיות והוא מצא כי לשן נעשה נזק בלתי הפיך הוא יפנה אותנו לעשות השתלת שיניים כדי למנוע מצב בו הזיהום מאותה ריקבון יגרום להיתפשטות בחלל הפה ואף יכול לחדור למחזור הדם וחלילה יגיע ללב.
דרכי למנוע ריקבון השיניים
שיניים רקובות זהו לא מצב נעים לאדם הסובל מהן. החדשות הטובות הן, שאפשר לנקוט באמצעי זהירות ומניעה כדי לעכב את הופעת הריקבון בפינו. הכל מתחיל ונגמר בהיגיינה אישית. אם נקפיד לצחצח כמו שצריך את השיניים פעמיים ביום, פעם אחת בבוקר ופעם אחת בערב, נוכל למנוע את הגעתן למצב רקבון. רופאי השיניים ממליצים אפילו לצחצח לאחר כל ארוחה כדי לא להשאיר קרקע פורייה לחיידקים הנמצאים בפה במהלך היום.
נוסף על כך ההמלצה היא לתחזק את בריאות השיניים בהגעה לשיננית פעמיים בשנה לפחות ולהגיע לרופא השיניים אם חשים בכאב ולו הכי קטן שיש או כל בעיה אחרת המטרידה את רוחכם הקשורה לשיניים.
איך אוכל לדעת שיש לי שיניים רקובות?
שיניים רקובות הן תוצר סופי של חוסר טיפול או היגיינה לקויה במהלך שגרת היום יום שלנו. הסימן הראשון שאנחנו צריכים לשים לב אליו בכל מצב ולאו דווקא רק בקשר של שיניים רקובות הוא כאב שטחי. זה כאב קל שהוא סביל אבל לא תמיד מרגישים צורך בהול לטפל בו.
הסימן השני הוא כאבים משמעותיים, כאלו שמורגשים היטב ומפריעים לתפקוד היום יומי שלנו, יכולים אף להגביל אותנו בפעולות בסיסיות כמו אכילה ושתייה. אם התעלמנו משני הסימנים הללו השיניים יתחילו לשנות את צבען. הן יאבדו את צבען הטבעי ויהפכו להיות בגוון אפור – שחור. לבסוף, אם נמשיך להזניח ונתעלם מכל הרשום מעלה, נגיע למצב בו השן תנשור וזה מצב בלתי הפיך.
יעניין אתכם גם –
השתלת שיניים ביום אחד – מחירון מקיף שיחסוך לכם כסף
ניתוח שתלים – מה מותר לאכול אחרי ניתוח כירורגי אצל רופא שיניים