חורים בשיניים – מה הגורם לחורים להתפתח וכיצד למנוע את התפתחותם

חורים בשיניים - מה הגורם לחורים להתפתח וכיצד למנוע את התפתחותם

תוכן עניינים

כבר מהילדות תמיד מחנכים אותנו להיגיינת שיניים בעזרת צחצוח. אפילו ישנם ספרי ילדים מיועדים להסביר מהם חורים בשיניים וכיצד לשמור על עצמנו מפניהם. כשיש לנו חורים זה מצב לא נעים אך למזלנו הוא בהחלט הפיך! אם חוויתם אירוע של  היווצרות החורים אתם יודעים על מה מדובר והמדובר כאן מרגיש לכם מוכר. האם ידעתם שישנם דברים שמנבאים את הסיכויים שלכם ללקות בחורים בשיניים? תמשיכו לקרוא ותכירו כמה היבטים שלא מדברים עליהם.

האם יש קשר בין מעמד סוציו-אקונומי לבין חורים בשיניים?

התשובה היא חד משמעית. כן! לאחר שנים של מחקרים מצאו כי ישנו קשר ישיר בין מעמד סוציו-אקונומי (חברתי) לבין טיב הבריאות ובחלל הפה בפרט. כשמדברים על מעמד סוציו-אקונומי מתייחסים לרמת ההכנסה של אדם לתא המשפחתי ועד כמה הוא יכול להרשות לעצמו לקנות מזון בריא, עשיר ומגוון. האם יכול לאפשר לעצמו מותרות וכמובן האם יכול לאפשר לעצמו טיפולים רפואיים, גם כאלו שלא כלולים בביטוח הממשלתי, האם יכול להשקיע בטיפול מונע באופן תכוף.

כל אלו הם פקטורים ישירים לטיב הטיפול והבריאות. לדוגמה, אנשים בעלי הכנסה גבוהה יוכלו להרשות לעצמם ביקור תכוף אצל שיננית לפחות פעמיים בשנה למען מניעת חורים בשיניים לעומת בעלי הכנסה נמוכה, ואף מתחת לממוצע שלא יוכלו להרשות לעצמם טיפולים אלו וסביר שיסבלו מבעיות של חורים בשיניים בעתיד.

האם יש קשר בין רמת ההשכלה לבין חורים

מדד נוסף למעמד הסוציו-אקונומי המפריד בין שכבות האוכלוסייה הוא רמת ההשכלה. ילד נולד לתוך סביבה הומוגנית, תרבות מסוימת אשר דוגלת בערכים ונורמות חברתיים כלשהם שלפיהם הוא צריך לציית ולחיות. נמצא כי במקומות בהם לאוכלוסייה הסובבת אין השכלה, או השכלה דלה מאוד, סובלים יותר מבעיות בריאותיות. כיוון שאין מודעות לבעיות אלו.

בחברות כאלו עיקר התעסוקה ביום יום הוא הישרדות ולאו דווקא בראש סדר העדיפויות שלהם הוא טיב הבריאות ונקיטת פעולות מנע. לרוב אנשים ללא השכלה משתייכים למעמד הסוציו-אקונומי הנמוך מה שמונע מהם להשקיע בטיפולים גם אם הם נחוצים ודחופים. לכן, נמצא כי הם סובלים יותר מבעיות בשיניים כמו, חורים בשיניים שברוב המקרים מתדרדרים למחלות קשות יותר.  

מה גורם להתפתחות החורים?

כשאנחנו אוכלים או פותחים את הפה בזמן דיבור או בזמן שאיפת אויר נכנסת כמות בלתי מוגבלת של חיידקים שלא טובים לנו, לא טבעיים לנו. חיידקים אלו ניזונים משאריות מזון הנמצאות בפה שלנו והמצב הופך לרע כאשר הם מתחילים להתרבות, להפריש רעלנים ולפרק את השיניים ובך לגרום למצב בו יש לנו חורים בשיניים.

כל זה בתוספת להתנהגות לא נכונה בהקשר של שמירה על היגיינת פה לקויה  מובילה למצב של חורים בשיניים. דבר נוסף המוביל להיווצרות של חורים הוא מחלות שיניים כמו עששת שמאוד נפוצה בעיקר בקרב ילדים כיוון שהם מגלים את העולם דרך הפה (שלב אוראלי). עששת בשילוב של תזונה עתירה סוכרים המזינה את החיידקים וגורמת להם להתרבות מובילה להחמרה במצב.

איך מזהים חורים בשיניים?

חורים כמו כל דבר בגופנו, נוצרים בהדרגה ולא נוצרים יש מאין. בשלבים מתקדמים להיווצרות חורים בשיניים נתחיל להרגיש כאבים חדים בשן במגע עם מזון או שתייה חמים או קרים, אפילו יכול להיות שנחוש כאב חד כשנטעם טעמים חזקים כמו חמוץ או מתוק. הסימנים המתלווים לתחושת הכאב החד הם סימני דלקת מקומית, נפיחות קלה או בינונית, אדמומיות רבה ובמקרים חמורים יותר אפילו חום מקומי ובמקרים קיצוניים חום גוף כללי גבוה.

כאשר אתם חשים בכאב או גירוי כלשהו בשיניים משמע ישנו מזיק הגורם לבעיות בשיניים שלכם או למצב בו יש בהם חורים. לכן, כדאי לא להניח את זה ולנות לרופא השיניים המטפל שלכם לאבחון קצר ומניעה בעת הצורך.

איך אפשר לטפל במצב שיש לנו חורים בשיניים?

במצב שיש לנו חורים ניתן לטפל בשלושה ערוצים: מניעתי, דה-מינרליזציה ושיקום. מניעה, משמעותו להקדים תרופה למכה, לנקוט בפעולות ואמצעים כדי מראש לא להגיע למצב בו יש לנו חורים או לפחות לעכב את הגעתם. על מנת לשמור על השיניים הטבעיות שלנו בריאות לטווח ארוך ככל הניתן נעדיף תמיד להשתמש ברפואה מונעת. דה-מינרליזציה, היא תוספת חיצונית ומשמעותית בריכוז המינרלים החשובים לאמייל של השן.

למשל, חורים שטחיים הם הפיכים אם נקפיד לטפל בהם בזמן ולא נזניח. בדרך כלל אפשר לטפל בהם באמצעות חומר המכיל פלואוריד ו/או סידן. שיקום, כאשר לא הספקנו לטפל בהיותם של חורים בשיניים קטנים והם גדלו. הטיפול יכלול פיזי של השן, בתור סתימה ואם המצב יותר חמור אף כתר.

יעניין אתכם גם –

שתל דנטלי מחיר – ושלא יעבדו עליכם

צילום סטטוס לשיניים – למה אתם צריכים את זה?

מתעניינים ברופא שיניים פרטי?